Vejrstation del 1

Indledning

I forbindelse med vi flyttede adresse besluttede jeg mig for at droppe min noget bedagede LaCrosse Weather Station 2300. Den var efterhånden blevet noget ustabil i den trådløse forbindelse, vindmåleren var slidt ned i lejerne og diverse stik viste tegn på korrosion.

I denne del af serien om min nye vejrstation vil jeg prøve at dele mine overvejelser om valg af materialer, dimensioner og skematisk opbygning af setup’et.
Næste del vil indeholde mine tegninger og den software jeg har skrevet.

Jeg kunne enten købe en ny, dyr og formodentlig ville den ikke have drivere og software for Linux eller selv bygge en, med de udfordringer det ville give mig.

Valget var dog ikke så svært, så jeg valgte selv at bygge en, da jeg relativt nemt ville kunne printe plastikdelene på min 3D printer.

Oversigt

Til at opsamle data valgte jeg at bruge en Arduino pro mini 5V 16MHz version. Den er nem at kode, fylder lidt, nem at montere på et prototype print.
Temperatur måler blev en AM2120, da den indeholder både temperatur og luftfugtighedssensorer. Luftfugtighedssensoren måler teoretisk fra 0-99% modsat flere andre typer, som kun måler 20-90%. Jeg har også en måling der viser 99.9%.
Lufttryk måles med en BMP280. Den er enkel og simpel at skrive kode til og rimelig præsis. I min kode har jeg lavet mulighed for at justere temperatur og tryk, da sensorerne har en anelse afvigelse. Trykket afhænger desuden af højden, så det er der mulighed for at tilpasse.

Databehandling og lagring i database udføres på en Raspberry PI 4 med 8GB RAM og en ekstern harddisk/USB drev.
Operativsystemet er Linux og det meste af koden er skrevet i Python, perl og lidt php.
Databasen er Mariadb.
Webserver er Apache.

Jeg har lavet en meget simpel api til at levere data til et display der viser de vigtigste data.

Der ud over har jeg lidt mere avanceret visning på min vejr hjemmeside: Vejrgrafer

I regnmåleren har jeg benyttet en proximity sensor, da jeg havde en til at ligge og da reed relæet drillede. Den magnet jeg havde påtænkt at bruge, var så kraftig, at den kunne holde vippebægeret selvom det var helt fyldt med vand. Løsningen blev at erstatte magneten med en stump 6mm gevindstump på ca. 8mm længde. De 4 mm blev filet flad og proximity sensoren blev anbragt så føleren var ca. 1,5mm fra fladen. Det var desuden nødvendigt, at bore et 8mm hul i bunden af regnmåleren.

Regnmåler med proximity Sensor

Alle dele er printet i PETG, da det er rimeligt nemt at printe i, vejrbestandig og fysisk stærkt.